Το 1862, ο Adam Opel, δεν μπορούσε καν να φανταστεί ότι η εταιρία του θα γινόταν ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές αυτοκινήτων στην Ευρώπη. Χρησιμοποιώντας το εργαστήριο κλειδαριών του πατέρα του, στο Ρίσελχαϊμ της Γερμανίας, κατασκεύασε ραπτομηχανές και το 1886 ποδήλατα, ενώ μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ?20, ήταν ο μεγαλύτερος παγκόσμιος κατασκευαστής. Αργότερα άρχισε να κατασκευάζει και μοτοσικλέτες και το 1899 αυτοκίνητα, όντας η δεύτερη αρχαιότερη αυτοκινητοβιομηχανία στη Γερμανία μετά την Daimler-Benz.
ΧΡΟΝΙΕΣ ΣΤΑΘΜΟΙ
Το 1902, η Opel παρουσιάζει το πατενταρισμένο Lutzmann με κινητήρα 10/12 hp, κι ακολουθούν το Doktorwagen (1909) και το Puppchen (1914). Στη δεκαετία του 1920 λανσάρει το Laubfrosch (tree frog) και το Rakete (rocket). Το 1924, ήταν ο πρώτος Γερμανός κατασκευαστής αυτοκινήτων που χρησιμοποιεί αυτοματοποιημένη γραμμή συναρμολόγησης, ξεκινώντας παράλληλα δοκιμές πυραύλων. Μάλιστα, το 1928, το πυραυλοκίνητο Opel σπάει το ρεκόρ ταχύτητας (238 χλμ./ώρα) στην πίστα Berlin Avus. Το 1929, το Opel-Sander RAK1 απογειώνεται από πλατεία της Φρανκφούρτης. Ηταν η πρώτη, αν και σύντομη, επανδρωμένη πτήση πυραυλοκίνητου οχήματος.
ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ
Το 1929 ξεσπά παγκόσμια οικονομική κρίση και η Opel συνεργάζεται με τον αμερικανικό κολοσσό General Motors. Το 1935 ξεπερνά τις 100.000 μονάδες ετήσιας παραγωγής. Ξεχωρίζουν το νέο Blitz truck και το περίφημο Olympia, το πρώτο γερμανικό μοντέλο παραγωγής με αυτοφερόμενο αμάξωμα κατασκευασμένο από ατσάλι. Το 1936 αρχίζει η ιστορία των συμπαγών μοντέλων: από το πρώτο Kadett, μέχρι το τωρινό Astra.
Εν συντομία…Ο Πόλεμος ανέστειλε τα πάντα. Μόλις τελείωσε, το γερμανικό οικονομικό θαύμα συνδέθηκε με αρκετά Opel: Olympia, Olympia Rekord, Rekord P1 και Kapitan, αλλά και τα ψυγεία σπιτιού Frigidaire. Το 1962, ανοίγει δεύτερο εργοστάσιο στο Μπόχουμ, ενώ τη δεκαετία του ?60 κατασκευάζονται πολλά σπορ μοντέλα: Commodore, Manta και GT. Το 1972 παράγεται για πρώτη φορά προσθιοκίνητο Kadett, και το 1980 εμφανίζει πλήρη γκάμα με καταλύτες. Ακολουθούν πολλά συστήματα ασφάλειας και φθάνουμε στο σήμερα που είναι το ηλεκτροκίνητο Ampera (και με κινητήρα βενζίνης γι αυτονομία 500 χλμ.).
Πηγή : sport-fm.gr